Kako postreči Mare Santo

Someljejev ritual za vse, ki ga želijo pravilno postreči.

Temperatura

Idealna temperatura za serviranje: od 5 do 7 °C (od 41 do 45 °F).

Želite raziskati več kompleksnosti? Pustite, da se rahlo segreje na 10 °C (50 °F).

Kako pravilno ohladiti:

Postavite ga v vedro, napolnjeno z enakimi deli ledu in vode.

Pustite počivati približno 20 minut.

Nikoli ne uporabljajte zamrzovalnika – to šokira vino in okus postane bolj plitev.

Pri nižjih temperaturah boste občutili svežino.

Nekoliko topleje? Morda boste zaznali morski vetrič, moker kamen ali celo divja zelišča.

Group_111.png
Group_110_2.png

Izberite pravi kozarec

Vedno uporabljajte kozarec tulipanaste oblike – širok spodaj, ožji pri vrhu.

Ta oblika pomaga, da se arome dvignejo, mehurčki pa ostanejo drobni in enakomerni.

Če ga nimate, je primeren navaden kozarec za belo vino.

Izogibajte se flutam in čašam coupe - prve utesnijo aromo, druge pa jo pustijo, da se prehitro razprši.

Cilj je, da se Mare Santo odpira počasi, kot nekaj, kar se prebuja.

Steklenica

Odprite jo nadzorovano
Brez hrupa. Brez nenadnih gibov.

Takole odprem vsako steklenico Mare Santo:

Odstranim folijo in zrahljam zapiralo – vendar ga pustim na mestu.
Z eno roko primem zamašek, z drugo pa dno steklenice.

Nežno zavrtim steklenico (ne zamaška), medtem ko ohranjam prijem na vrhu.

Pustim, da se zamašek sprosti z nežnim vzdihom, ne s pokom.

Ne gre samo za zvok, ampak za spoštovanje pritiska, ki mu ga je dalo morje.

Group_113.png

Še zadnja gesta

Preden srknete, podržite kozarec poleg ušesa.
Če slišite nežno šumenje, je Mare Santo živo.
To ni trik. To je tih zvok nečesa resničnega.

A. Serra, Sommelier

Group_112.png

Nalijte kot strokovnjak:

Ne vlivajte vsega naenkrat. Postopajte v treh korakih:

Nagnite kozarec pod kotom 45°
Nalijte do polovice, počakajte nekaj sekund
Nato počasi nalijte preostanek

To zmanjša peno, ohranja mehurčke in omogoča, da se vino usede v svojo obliko.

Predstavljajte si, da vino kozarcu predstavite, ne da ga izlijete vanj.

Še zadnja gesta

Preden srknete, podržite kozarec poleg ušesa.
Če slišite nežno šumenje, je Mare Santo živo.
To ni trik. To je tih zvok nečesa resničnega.

A. Serra, Sommelier

Group_93.png IMG_9187_horizontal_1.png

Kozarec prislonite k ušesu. Če tiho šumi, je živo. To je morje, ne mehurčki

Ohranite čarobnost morja
Popolne kombinacije kopnega in morja
Ustvarite vrhunske koktajle z morsko dušo

Glasovi z vsega sveta

Res so bile prave školjke in morske alge na steklenici. Zagotovo bi bila zelo cenjena kot darilo. Tudi če jo odpreš na zabavi, naredi velik vtis in spravi v dobro voljo. Lesena škatla je bila trdna.

To je precej redko peneče vino, starano pod morjem. Pakirano je v leseni škatli, steklenica pa ima zaraščene školjke, zato zgleda precej elegantno. Presenečen sem bil že, ko sem ga poslal za darilo. Lahko ga zelo priporočim ljudem, ki imajo težave z izbiranjem daril.

Ker je vino starano pod morjem, so na steklenici pritrjene školjke in morske alge. Vse na steklenici je bilo popolnoma suho, brez vonja ali lepljivosti, kar je bilo v olajšanje. Etiketa je bila dodana po staranju v morju, zato je bila čista in nepoškodovana. Steklenica je videti zelo edinstveno, zato mislim, da je popolna kot darilo ali za zabavo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih